OUD 2014

De projecten waar we in 2014 aan werkten:

  • Braille voor blinde en zeer slechtziende kinderen (Thai Binh II)
  • Microkrediet- en spaarprojecten
    • Project I – An Chau, Bac Giang
    • Project II – Hop Tien, My Duc
      MHIVN-website-foto-vietnam-helpen-ondernemers-vrouwen-0110

Braille voor blinde en zeer slechtziende kinderen I+II

Het eerste brailleproject dat liep van eind februari 2013 tot november 2013, was in meerdere opzichten een succes. Niet alleen zijn er veel kinderen geholpen, ook was de voorzitter bijzonder onder de indruk van de inzet van de medewerkers. Daarnaast leverde dit eerste project de kennis en ervaring op om het les- en inburgeringsprogramma verder te perfectioneren en een vervolgproject te starten. Een uitgebreide evaluatie van het eerste project vindt u in nieuwsbrief 3, van april 2014. Op 10 mei en op 25 oktober 2014 brachten de voorzitter en de twee lokale bestuursondersteuners een bezoek aan het blindeninstituut.

Vervolgproject
Dit vervolgproject startte medio maart 2014 met tien leerlingen, opnieuw in de leeftijd van 5 tot 16 jaar en eindigt in december 2014. Vier leerlingen zijn afkomstig uit het eerste project. Zij hebben weliswaar braille geleerd, maar beheersen nog niet het tempo dat nodig is om aansluiting te vinden bij het reguliere basisonderwijs. Wellicht dat ook hun nog jonge leeftijd daarbij een rol speelt, waardoor ze extra tijd en begeleiding behoeven.

Innovatie
De brailleopleiding is geëvalueerd en aangepast. De eerste vier maanden bestaan uit een gezamenlijk traject van gewenning, alfabetisering en brailleonderwijs. In de resterende maanden vindt differentiatie plaats, afhankelijk van het leervermogen van de leerling, de intellectuele aanleg en de mate van beheersing van braille. Vanaf maand vijf volgen de leerlingen die voldoende braille beheersen iedere ochtend ook onderwijs op de naburige basisschool. Vanaf maand zes vinden de lessen ‘computerschrijven en teksten beluisteren’ plaats. Dit is mogelijk dankzij de gift van de Hessel de Vries Stichting. Geschreven documenten worden met speciale software omgezet in gesproken teksten. Op deze manier kan de blinde leerling veel sneller en gemakkelijker deelnemen aan het reguliere basisonderwijs. Ook is het voor de leerkracht gemakkelijker om huiswerk op te geven en te controleren.

MHIVN-website-foto-vietnam-helpen-ondernemers-vrouwen-014

Microkrediet- en spaarprojecten

Project I – An Chau, Bac Giang – nov. 2013-nov. 2015

Het doel van het project is om 60 alleenstaande moeders in de An Chau gemeenschap in staat te stellen zelfstandig een inkomen te verwerven met behulp van een eigen bedrijfje. Voorbeelden van beroepen die de vrouwen kunnen uitoefenen en waar vraag naar is binnen de gemeenschap: het verbouwen van rijst, groente en fruit en het fokken van varkens en kippen om te verkopen. Het project startte in oktober 2013 en eindigt in november 2015.

Tussentijdse evaluatie
Met M&D is de afspraak gemaakt dat een jaar na de start een evaluatiemoment zou zijn. De gestelde doelen blijken grotendeels behaald. De basistraining financieel management en ondernemerschap is door alle 60 deelneemsters gevolgd, evenals een extra onderdeel dat gericht is op sparen. Via individuele coaching en groepsgewijze begeleiding zijn de vrouwen begeleid in het opstellen van een ondernemingsplan en de toepassing van microkrediet. Vanwege de grote armoede lukte het niet iedereen om het geld alleen te besteden aan bedrijfsmatige activiteiten.

Er zijn interessegroepen (kippen, varkens, etc.) samengesteld waar het merendeel van de vrouwen maandelijks aan deelneemt. Vrijwilligsters zijn getraind als projectondersteuners met het accent op financiële planning en sparen. Zij zijn gestart met een spaar- en leengroep. Daarnaast kan als tussentijds resultaat worden gemeld dat 57% van de deelnemers een hoger inkomen heeft dan voor deelname aan het project. In het jaarverslag van 2014 vind je de complete evaluatie en gedetailleerde informatie over de werkwijze van het spaarproject. Het is een prettige constatering dat de nauwe samenwerking tussen de vier partijen haar vruchten afwerpt.

MHIVN-website-foto-vietnam-helpen-ondernemers-vrouwen-013

Microkrediet- en spaarprojecten

Project II – Hop Tien, My Duc – juni 2015 – juni 2017

Met onze partner Microfinance & Development (M&D) hebben we een projectplan opgesteld voor een tweede microkrediet project. Dit maal voor het verstrekken van leningen aan 100 vrouwen in Hop Tien commune in het My Duc-district. Dit gebied is een van de armste districten van Vietnam en ligt ca. 60 km ten zuidwesten van Hanoi. De Vietnamese Vrouwenbond heeft de vrouwen geselecteerd. Het project en de geboden ondersteuning en begeleiding duren twee jaar en de vrouwen moeten de lening in maximaal 18 maanden aflossen. Een van de mogelijkheden om een inkomen te verwerven is de visvangst.

De totale kosten voor dit project bedragen € 63.000,– waarvan € 39.375,– aan MHIVN wordt gevraagd. Van die € 39.375,– is € 30.000,– bestemd voor leningen en € 9.375,– voor training, begeleiding en ondersteuning. De afgeloste leningen kunnen na afloop aan een vergelijkbaar project in een ander arm district worden besteed.

MHIVN-website-foto-vietnam-helpen-ondernemers-vrouwen-012

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren