OUD 2015

De projecten waar we in 2015 aan werkten:

  • Blindeninstituut Thai Binh – waterfilters en renovatie slaapvertrekken
  • Microkrediet- en spaarprojecten
    • Project I – An Chau, Bac Giang – okt. 2013 – nov. 2015
    • Project II – Hop Tien, My Duc – juni 2015-juni 2017
      MHIVN-website-foto-vietnam-helpen-ondernemers-vrouwen-016

Blindeninstituut Thai Binh – waterfilters en renovatie slaapvertrekken

Het resultaat van het tweede brailleproject (maart-december 2014) was prachtig: net als bij het eerste project stroomde 80% van de groep na de cursus in bij de reguliere basisschool in hun woonplaats.

MHIVN heeft in overleg met de Blind Association besloten in 2015 geen brailleklas te starten. Omdat dit in 2013 en 2014 heeft plaatsgevonden is deze doelgroep voorlopig dermate uitgedund dat we beter even kunnen wachten. Wel blijft de prioriteit van kracht voor het leren van lezen en schrijven aan blinde en zeer slechtziende kinderen zodat zij kunnen instromen in het lokale basisonderwijs.

Als resultaat van de evaluatie heeft MHIVN besloten in 2015 een donatie te geven voor twee waterfilters en voor de renovatie van vijf slaapvertrekken. Deze werkzaamheden vonden plaats in de zomer van 2015. De waterfilters maken het mogelijk het kraanwater als drinkwater te gebruiken. Dat maakt het arbeidsintensieve koken van het water overbodig, net als het gebruik van duur flessenwater.

MHIVN-website-foto-vietnam-helpen-ondernemers-vrouwen-01Microkrediet- en spaarprojecten

Project I – An Chau, Bac Giang

Dit eerste microfinancieringsproject verloopt voorspoedig en eindigt in november 2015. De successen en knelpunten vormden mede de input voor de aanpak van het tweede project, in Hop Tien.MHIVN-website-foto-vietnam-helpen-ondernemers-vrouwen-012

Microkrediet- en spaarprojecten

Project II – Hop Tien, My Duc

In juni van dit jaar is in Hop Tien het tweede microfinancieringsproject van start gegaan. Inmiddels zijn de deelneemsters geselecteerd, zijn er trainingen gegeven, spaargroepen gevormd en de eerste kredieten ter beschikking gesteld. Een grondige voorbereiding ging vooraf aan de start van het project.

Grotere bijdrage MHIVN
Voor het project in Hop Tien financiert MHIVN niet alleen de onderdelen deskundigheidsbevordering en projectmanagement, maar ook de microkredieten zelf. Voor Hop Tien was dus een groter budget nodig dan voor Bac Giang. De oorspronkelijke opzet ging uit van deelname van 100 vrouwen, maar hiervoor was het beschikbare budget niet toereikend. Het plan is aangepast en er nemen nu 60 vrouwen deel.

Lokaal draagvlak
Ook in dit tweede project is de samenwerking tussen de verschillende lokale partijen essentieel. Samen dragen ze de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het tweejarige project. Het betreft de lokale Vrouwen Unie, onze partnerorganisatie Microfinance & Development (M&D) en het districtsbestuur van de regio My Duc. De grondige afstemming met alle betrokken partijen vormt een essentieel onderdeel van ons beleid. Zo proberen we de inzet, verantwoordelijkheid en betrokkenheid zo dicht mogelijk bij de vrouwen zelf te leggen en daarmee de kansen voor het welslagen van het project zo groot mogelijk te maken. Leuk weetje: in het project spreekt men hierover als betrokkenheid op ‘grassroot level’. Net als bij het project in Bac Giang verzorgt M&D het projectmanagement en deze organisatie vormt daarmee onze gesprekspartner en tussenpersoon voor het project.

MHIVN-website-foto-vietnam-helpen-ondernemers-vrouwen-019

Bewaren